De luni

Rezoluțiile de început de an pot fi, la fel de bine, o altă promisiune cu implementare “de luni” care nu se întâmplă niciodată.

Am încercat multe “de luni” cu diverse tematici: de luni nu mai mănânc zahăr, de luni nu mai mănânc pâine, de luni slăbesc, de luni am mai multă grijă de mine, de luni, de luni, de luni. Previzibil, toate au eșuat 🙂

Mi-am zis să nu mă mai supun la un alt “de luni” sau “de la anul”, ci să fac ajustări mici, mai des, care să ducă la schimbări mari, în timp. Și, dacă stau să mă uit în urmă, a funcționat. Mult mai bine decât dieta “de luni”.

Nu știu despre voi, dar noi nu am făcut excese de sărbători. Nu așa cum obișnuiam. Nu știu exact ce s-a întâmplat. Poate Cooku Bau, poate ajustările mici. Așa că nu simțim nevoia acum, mai mult ca de obicei, de un detox. Mai ales că am auzit că ar fi un mit 🙂 Dar simțim nevoia să planificăm și mai bine mesele gătite acasă.

2015_ianuarie_cooku bau.jpg

La noi în casă funcționează lista cu chestii de făcut, real stuff, nu rezoluții de tipul “Miss World”: pace-n lume și armonie. Așa că, pe lângă cele mai practice care sperăm că ne vor aduce și mai mult timp pentru noi și mai multă liniște, am început deja, de anul trecut:

  1. să gătim și mai des acasă, rețete noi
  2. să facem pâine în casă
  3. să mănâncăm împreună, la fiecare masă, când suntem toți acasă

Și, off-foodie-topic: să mergem, eu și Chichi,  la date, cel puțin o dată la 2 săptămâni.

Și tot am sfârșit prin a face o listă cu rezoluții, chiar dacă nu vreau să recunosc 🙂

Oh, well, noi să fim sănătoși! Un an bun cooku-people!

Cu drag,

Geami & Co.

Am gătit pentru bunici, la Casa Regală.

New York Cheesecake Nici nu știu de unde să încep cu povestitul. Cred că era mai bine să pun pe hârtie, la cald, tot ce îmi trecea prin cap atunci. 16 decembrie. Între timp, am mai povestit, câte un pic, fiecărui om din viața mea despre acest gătit care, așa cum spunea și Andreea, a fost o treabă mult mai serioasă decât ne-am dat noi seama când ne-am avântat în ea.

Emoțiile au venit, la mine, de-a valma, din prima clipă în care colega Ana mi-a pus eticheta de “prăjtureasă” și m-a făcut pereche, în locul ei, cu Andreea Pietroșel ca noi să #gatimpentrubunici, pentru bătrânii din grija Fundației Principesa Margareta. Eu am zis “da” fără să clipesc. Am auzit atât: bla bla bla “bunici”, “fundație”, bla bla “Casa Regală”. Atât mi-a trebuit. În fix 30 de minute știam ce rețetă voi pregăti, care sunt ingredientele și ustensilele necesare pentru ca cei de la Golin să pregătească terenul pentru competiția Electrolux care avea să mă ducă pe tărâm regal. easypeasy.ro

Competiția e un cuvânt cam serios pentru evenimentul care a desemnat cei 4 bloggeri care aveau să margă la Casa Regală. A fost, de fapt, o seară frumoasă, în jurul plitei și pe lângă cuptoare, cu glumițe, mirosuri înebunitoare de usturoi și descoperiri surprinzătoare pentru unii dintre noi: Andreea a descoperit sfecla la cuptor și s-a îndrăgostit pe loc 🙂

Și cum nu este vorba despre mâncare, ci despre a aduce bătrânilor un zâmbet și sentimentul că nu sunt singuri, toate urările adunate au fost scrise cu grijă, pentru a fi date mai departe.

De la stânga la dreapta, noi 4, care am #gatitpentrubunici pe 16 decembrie la Casa Regală:

Echipa “desert”: Andreea Pietroșel aka Pietricel  & eu, Geami 🙂

Echipa “fel principal”: Cătălina Zaharescu Tiensuu aka KissTheCook & Ariel Constantinof aka Arielu gatimpentrubunici   gatimpentrubunici

Cu temele făcute și emoție înainte, am petrecut o zi minunată, în bucătăria regală, gătind împreună și cu drag pentru cei ce aveau să se simtă bunici în acea seară. În bucătărie a fost o energie fantastică, toată lumea ajuta pe toată lumea, se striga din fiecare colț al bucătăriei câte ceva: “o cană de măsurat, vă rog”, “plânge cuptorul!” și tot așa. Cred că gatimpentrubunicipentru câteva ore am uitat cu toții că eram în bucătăria regală și pur și simplu ne-am văzut de treabă astfel încât toate cele gătite să fie minunate și să fie gata la timp. Alături de noi, cei 4 mușchetari de mai sus, au gătit Carmen și Mugur de la Electrolux, organizatorii acestui minunat proiect. Astfel, pe lângă cele gătite de noi au existat și preparate de post. Am sperat cu toții ca acestea să nu fie doar bucate, ci să transmită toată emoția și gândurile bune pe care le-am avut când le-am pregătit. Și sperăm că am reușit.

_

Mai jos, rețeta pentru cheesecake-ul, de pe acum regal 🙂

Ingrediente pentru 10 porții:

  • 1 lămâie
  • 3 fire de mentă proaspătă pentru ornat
  • 200G fructe de pădure proaspete: coacăze, afine, zmeură, mure
  • 150G de biscuiți digestivi
  • 50G unt 82% grăsime
  • 100G zahăr brun
  • 800G cremă de brânză philadelphia
  • 50G smântână grăsime 20%
  • 1 păstaie de vanilie

Mod de preparare:

1/ Scoate crema de brânză din frigider. Spală lămâile, răzuiește coaja și stoarce sucul. Pune biscuiții într-un șervet de bucătărie și zdrobește-i cu un sucitor sau o sticlă. Taie păstaia de vanilie și scoate semințele cu ajutorul unui cuțit.

2/ Într-o tigaie neaderentă încălzită, pune la topit untul și apoi adaugă biscuiții zdrobiți. Amestecă bine. (dacă este nevoie, mai adaugă unt: biscuiții nu trebuie să fie uscați, pentru a putea forma “blatul”). Așază biscuiții într-un strat de 1 cm în fiecare pahar și uniformizează-i așa încât să se formeze un blat compact (noi am folosit un pistil pentru asta).

3/ Într-un bol mare, amestecă cu mixerul sau telul crema de brânză, până devine cremoasă. Încorporează smântâna. Adaugă zahăr și gustă pe măsură ce se încorporează în cremă. Adaugă și un vârf de sare. Continuă să amesteci ușor, adăugând treptat vanilia, coaja de lămâie, suc de lămâie și smântâna. Gustă din când în când, să te asiguri că crema este pe gustul tău.

4/ Așază crema de brânză în pahare, peste blatul de biscuiți. Ornează cu fructe de pădure și/sau frunze de mentă și coajă de lămâie.

5/ Savurează desertul pe loc sau, ideal, după ce a stat 30 de minute la frigider.  MMM 🙂

Photo CreditsDragoș Asaftei care a surprins niște momente minunate pe parcursul întregii zile.

Sărbători fericite și liniștite.

Cu drag,

Geami și Chichigatimpentrubunici

#cookubausecretsanta

Anul acesta Crăciunul a început mai devreme. Muuuult mai devreme. Cooku Bau Secret Santa

Și când spun Crăciun mă refer la tot pachetul: oameni în jurul mesei, mâncare bună, bucuria de a face un cadou sau de a-l primi, oameni frumoși cu fapte bune, surprize, bunătate și brad, de la Magazinul de Brazi. All that.   DSC_0633  

Crăciunul nostru a început, anul acesta, cu o petrecere. Pe 14 decembrie. Am luat câte un pic din fiecare bucățică a vieții noastre și, instigați de Ana, colega cooku aka easy peasy, am dat tonul unei mari petreceri de Secret Santa. Nu știu dacă a fost cea mai mare din București, dar sigur a fost cea mai mare la care am participat noi 🙂

Cumva, toate s-au potrivit perfect: în ziua în care am făcut un mix and match pentru invitația la petrecere, un video pentru Youtube, a nins “ca-n povești” [insert Fuego aici]; foodbloggerii s-au pus la mintea noastră și s-au filmat pentru invitația cooku și Ana (aka “fata de la Google) ne-a ajutat să descoperim secretele Youtube. Și uite-așa, cât ai zice “Cooku Bau” am avut o invitație faină și o gașcă de 50 de oameni dornici să se alăture jocului nostru.

Așa. Aveam locația, aveam invitații, aveam tema petrecerii. Acum: PANICĂ! Ce facem cu atâția oameni? Ce le dăm să bea? Ce le dăm să mănânce? Doar de atât a fost nevoie și Universul a făcut să fie bine:

// Rețetele mele și-au găsit, toate-toate, ingredientele la Lidl România. La fel și vinul fiert. După o sâmbătă întreagă de copt, meniul începea să prindă contur.

Lidl

// Pachete și pachețele cu toate deliciile Paul România “au cotropit” Cooku Bau. Cozonaci, mini-eclere, mini-tarte cu zmeură proaspătă și delicioasă au fost devorate de către toți foodies prezenți 🙂

PAUL

// Guilt-free, de post, zeci de bomboane minunate și care mai de care mai gustoase au fost manufacturate de LoVegan special pentru Cooku Bau Secret Santa.

// Cafea bună de la Nescafe Dolce Gusto și cocktailuri iernatice, cu Metaxa și Cointreau.

CADOURI

// Cadouri de la Electrolux, Le Petit Marseillais și Universal Music Romania

Cadouri

Una dintre marile suprize ne-au făcut-o Maria și Florin (DESPA Films) care, așa, din senin, ne-au scris: “ne primiți la petrecerea voastră? să facem un video cu evenimentul vostru?” Bine, ei au zis mai frumos, eu am oarecum parafrazat. Noi ne-am uitat unul la altul și am zis “why not?”. Și bine am făcut. Oamenii ăștia, pe care noi i-am cunoscut atunci sunt așa, nu știu cum să vă zic. Frumoși. Da, așa sunt. Outside și inside. Așa mi-au părut mie și nu prea mă înșel de obicei. Au adus cadouri, s-au împrietenit cu invitații, ba au și plecat cu unul dintre ei 🙂 

Nu vă urmăm încă Sărbători Fericite că mai avem câteva povești de zis, o rețetă sau două de împărtășit 🙂

// Special thanks go to: gașca de foodbloggers, Golin, Rogalski Damaschin PR și BDG Import //

Cu drag,

Echipa Cooku.

Geami, Chichi, Ana, Alex și Aurelia.

5 idei de pachețel de prânz gourmet

Vă luați pauza de prânz? Dacă nu, foarte rău faceți! 🙂 Dacă da, poate v-ați săturat de aceleași mâncăruri de la cantină, sau de veșnicul humus de la supermarket. Așa că ne-am gândit să vă începem această zi de vineri cu 5 idei de sandvișuri arătoase și gustoase, să vă ajungă pentru toată săptămâna viitoare. 5 pachețele gourmet ușor de făcut, greu de păzit de colgi pofticioși. Și ca să fie treaba treabă, vă dăm și lista de cumpărături pentru ele. Sâmbătă aprovizionați, duminică porționați, iar de luni încolo… fluireați. Cooku style! Iată.

1. PAN BAGNAT. Sandviș provensal, cu ton, ou și legume.

 pan-bagnat-1 pan-bagnat-2

1 ou, 1 fir de ceapă verde, 1 castravete mic, 1 ardei gras mic, 1 rosie, 1 conservă mică de ton, 4 măsline verzi fără sâmbure, 1 fir de busuioc proaspăt, 1 ciabatta cu măsline, oțet de vin alb, ulei de măsline. Tonul se amestecă într-un bol cu ceapa verde tocată, măslinele și ardeiul gras tăiat cubulețe. Se taie ciabatta în două, se așază amestecul peste partea de jos a pâinicii, se garnisește cu felii de roșie, castravete, frunze de busuioc, iar la final se toarnă deasupra dressingul din ulei de măsline, oțet, sare și piper după gust. Punem capac si gata-i sandvișul!

2. SANDVIȘ CU BRIE, RUCOLA, JAMBON ȘI GEM DE SMOCHINE. Un sandviș aproape desert, yum yum!

sandvis-cu-brie-jambon-si-gem-de-smochine-1 sandvis-cu-brie-jambon-si-gem-de-smochine-2

20g rucola, 2 felii de jambon de bună calitate, 1/4 baghetă, 2 linguri gem de smochine, 30g brânză brie. Bagheta se taie în jumătate pe lungime. Se unge cu gem. Se adaugă rucola, brânza brie și jambonul. C’est tout!

3. TURKEY HAM SANDWICH. Un clasic SIMBIO, cu jambon de curcan, bacon, Gouda, avocado și roșii.

2.-turkey-ham-sandwich-1 (1) 2.-turkey-ham-sandwich-2 (1)

2 lingurițe de maioneză, 1 chflă cu semințe, 1 roșie mică, 1 felie de cașcaval Gouda, 1 frunză de salată, 1 felie de bacon, 2 felii jambon de curcan, 1/2 avocado. Chifla se taie pe din două, se unge cu maioneză și se umple cu restul de ingrediente. Singurul ingredient mai cu moț e bacon-ul, care se trage puțin la tigaie. E atât de simplu!

4. SANDVIȘ CU PROSCIUTTO, MOZZARELLA ȘI ARDEI COPT. Numai bun pentru un prânz în viteză.

sandvis-presat-cu-prosciutto-mozzarella-si-ardei-copti-1 sandvis-presat-cu-prosciutto-mozzarella-si-ardei-copti-2

1/2 bilă de mozzarella în zer, 1 ciabatta, 4 ardei copți (sau 2, dacă sunt mari), 2 felii de prosciutto, 2 fire de busuioc, 20g baby spanac sau rucola, 1/4 ceapă roșie, 1 linguriță muștar de Dijon, ulei de măsline, oțet balsamic. Se taie ciabatta în două și se unge cu muștar. Se adaugă spanacul stropit cu dressing din oțet balsamic și ulei de măsline. Apoi, ardeiul copt, ceapa tăiată solzi (la care, desigur, poți renunța dacă e prea hardcore pentru birou), feliile de prosciutto, mozzarella, ardeiul copt, busuiocul proaspăt. Închidem sandvișul cu cealaltă jumătate de ciabatta și se cheamă că avem un lucru bine făcut 🙂

5. SANDVIȘ CU SMOCHINE PROASPETE ȘI PROSCIUTTO. Dulce, sărat și un pic iute, te zăpăcește de tot!

sandvis-cu-smochine-si-prosciutto-1 sandvis-cu-smochine-si-prosciutto-2

4 felii de pâine cu nuci, 2 smochine, o mână de rucola, 4 feliuțe de parmezan, 4 felii de prosciutto, 2 lingurițe muștar de Dijon, 4 lingurițe gem de smochine. 2 felii de pâine se ung cu muștar, se garnisesc cu rucola, prosciutto și felii de smochină proaspătă. Peste smochine se pune gemul. Închidem fiecare sandviș cu câte o felie de pâine cu nuci. Ta-da!

Pentru ca toate aceste bunătăți să devină realitate, trebuie să aveți în casă așa:

LEGUME/FRUCTE
1 fir de ceapă verde
1 castravete
1 ardei
2 roșii mici
1 casoletă mică de busuioc proaspăt
măsline verzi fără sămbure
1 casoletă de rucola
1 salată creață
1 avocado
4 ardei copți (din borcan sau din congelator)
1 ceapă roșie mică
2 smochine

CARNE
1 conservă mică de ton
4 felii jambon
1 felie de bacon
6 felii de prosciutto

OUĂ
1 ou

LACTATE
30g brânză brie
parmezan
1 bișă de mozzarella în zer
1 felie de brânză Gouda

PÂINE
baghetă
2 ciabatta
1 chiflă cu semințe
1 pâine cu nuci

ALTELE
gem de smochine
maioneză
muștar de Dijon
oțet de vin
ulei de măsline

Pentru eficiență, puteți “comasa” tipurile de brânză folosite. Iar din tot ce vă rămâne puteți asambla salate gustoase. Gata, acum poate să înceapă săptămâna sandvișurilor gourmet! Voi vă ocupați de masa de prânz, iar pentru cine delicioase există Cooku Bau!

Cum să depozitezi corect alimentele

cumparaturi cooku

Nu suntem bucătari. V-am zis? Da, știu, shocking! :-)) Ei, dar de când ne-am luat mai în serios cu gătitul, am învățat o mulțime de lucruri despre siguranța alimentelor, despre cum se depozitează fiercare în parte, ca să rămână bun și proaspăt, în termenul lui. Pentru că degeaba e data de expirare departe. Dacă nu depozitam cum trebuie un aliment, în ambalajul optim și la locul potrivit din frigider sau din cămară, se va strica rapid. Iată câteva trucuri de depozitare, unele învățate pe barba noastră, altele, de pe surse luate 🙂 Și un pic trecute prin filtrul cutia noastră.

//AVOCADO stă la temperatura camerei până se coace și se mută în frigider după ce s-a copt. Dacă vrei să se coacă mai repede, păstrează-l lângă banane și mere. Ține cam 4 zile după ce s-a copt. Iar dacă îl tai și vrei să folosești doar o parte, poți păstra ce rămâne timp de o zi, dar va trebui sa stropești bine miezul cu zeamă de lămâie și să învelești avocado-ul în țiplă alimentară transparentă, cât mai etanș.

//CITRICELE țin până la două săptămâni în lada de fructe a frigiderului, dar o lămâie tăiată nu ține mai mult de 2-3 zile, și asta doar dacă o depozitezi într-o punguță.

//SPARANGHELUL, aceasta legumă… cum să zic, infernal de scumpă, nu e în niciun caz ceva ce-ți dorești să se ofilească prin frigider. Lui îi stă cel mai bine cu vârful în sus, într-un borcan cu puțină apă, și cu o punguță deschisă pe post de căciulă. Nu strânge punga pe gura borcanului, lasă aerul să circule vag. Sparanghelul astfel depozitat ține 4 zile.

//La fel se păstrează și majoritatea verdețurilor (PĂTRUNJEL, MĂRAR, CORIANDRU, BUSUIOC), iar dacă ai de depozitat CIMBRU și ROZMARIN, trebuie să știi că cel mai bine le stă înfășurate strașnic și fără aer în țiplă alimentară transparentă.

//ROȘIILE ambalate (cum sunt cele cherry, la casoletă țiplată), se păstrează ca atare în frigider. Cele neambalate stau mai bine la temperatura camerei, departe de lumină.

//CARTOFII sunt ceva cu care nu te aprovizionezi zilnic. Vrei să iei mai mulți odată și vrei să țină vreme lungă. Pentru asta, trebuie să-i ții în pungă de hârtie, la întuneric. Lumina îi înverzește la coajă și ajută încolțirea. Poți păstra cartofii depozitați corect până la 2 luni.

//CIUPERCILE stau cel mai bine la frigider, tot în pungă de hârtie. Te așteptai la asta? :-)) Că noi nu. Minunea durează 3 zile.

//FRUNZELE VERZI nu țin prea mult, dar le poți prelungi durata de viață cu câteva zile bune dacă le ții în caserolele Cooku din amidon (sau într-unele de plastic), pe straturi, cu șervete de hârtie între ele.

//PEȘTELE ține fix 1 zi, dacă nu e în ambalajul original și dacă e depozitat în cea mai rece zonă a frigiderului. Dacă nu te poți organiza să-l gătești în 24h, congelator scrie pe el. Acolo îl poți păstra chiar și 6 luni. Nu uita să-l scoți din hârtie, dacă e cazul, și să-l pui într-o pungă specială pentru congelator, etanșeizată cât mai bine.

//CARNEA crudă ține lejer vreo două zile, în ambalajul original. Dacă nu o poți găti în două zile, e mai bine să o congelezi.

Azi doar astea 10, dar mai povestim și altă dată. Poate ne spuneți și voi ce ași aveți în mânecă, pentru ca nicio roșie să nu mai moară vreodată de prea mult condens :-))

Încă ceva: nu uitați că pentru orice produs ambalat, data de expirare trecută pe el se referă strict la produsul nedesfăcut. Asta ca să nu creadă cineva (cum am mai auzit, de altfel) că un lapte ține pe bune o lună și jumătate, dacă i se desface ambalajul etanș și steril.